Sfeervol eindejaarsshoppen in Geel Centrum

U bent hier

Sinds vrijdag 11 december zijn de markt en de winkelstraten in het centrum van Geel opnieuw feestelijk verlicht. Handelaarsvereniging vzw Geel Centrum en het stadsbestuur staken daarvoor de koppen bij elkaar. Ze werkten een winters geheel uit dat een huiselijke sfeer en warmte uitstraalt en waar bezoekers zich welkom voelen.

‘Vorig jaar voerde stad Geel een DNA-onderzoek uit. Daaruit bleek o.a. dat het centrum van Geel bij bezoekers een ‘shelter’-gevoel oproept. Dat gevoel van geborgenheid is in deze tijden belangrijker dan ooit’ aldus Patrick Luts, voorzitter van de handelaarsvereniging. ‘Daarom zijn we graag ingegaan op het voorstel van het stadsbestuur om samen de eindejaarperiode vorm te geven en sfeer en gezelligheid centraal te zetten.’

Shop en win: voor 10.000 euro aan cadeaubonnen

Net als de voorbije jaren rollen de handelaars feestelijk de rode loper uit. Op 13, 20 en 27 december kan je van 13u tot 18u profiteren van een gezellige koopzondag. Heel wat handelaars sparen kosten nog moeite om hun etalage te laten fonkelen. In het straatbeeld verschijnen echte kerstbomen die door de handelaars aangekleed worden. Bovendien geen eindejaar zonder cadeautjes. De handelaars delen maar liefst 200 cadeaubonnen van 50 euro uit. Wil je kans maken op een deel van die 10.000 euro? Kom dan zeker winkelen! Deelnemen kan tot en met 3 januari. 

Verbinding tussen winkelstraten

Nieuwstraat en Pas kregen begin november al nieuwe eindejaarsverlichting, die door Facebook-volgers via een enquête gekozen werd. De verlichte bollen uit de straatoverspanning hangen ook in de bomen op het markplein, om de twee winkelstraten visueel met elkaar te verbinden. Op het plein staat net zoals de voorbije jaren een lichthemel die die link extra in de verf zet. Wie onder de hemel loopt, passeert bovendien 5 winterse scènes, met o.a. levensgrote ijsberen, rendieren en pinguïns. Centraal op de markt staat de grote kerststal, met echte dieren. Om het geheel af te maken, werden er 2 verlichte kerstkegels geplaatst, elk 9 meter hoog. Bezoekers kunnen er ook door een verlichte kerstbal wandelen.

Gerust winkelen en gratis parkeren op zaterdag

Om de sluiting van de horecazaken tegemoet te komen, plaatste het stadsbestuur twee toiletunits ter hoogte van de St.-Amandskerk. Die ligt centraal gelegen, op het knooppunt tussen de verschillende straten. De toiletten – ook toegankelijk voor mindervaliden – zijn dagelijks geopend van 7u30 tot 18u00 en worden meermaals per dag gereinigd. Cadeautjes shoppen kan dus met een gerust hart. Niet nieuw, maar wel nog altijd van kracht, is het gratis en dus zorgeloos parkeren op zaterdag op centrumparking Nieuwstraat en centrumparking Pas. ‘Een coronamaatregel die de handelaars enorm weten te appreciëren’, aldus een tevreden voorzitter.

Samenwerken loont

Schepen Tom Corstjens onderstreept het belang en de kracht van deze samenwerking: ‘Sinds enkele jaren is de samenwerking met de handelaarsvereniging verder uitgewerkt. Door COVID19 en het wegvallen van een aantal evenementen hebben we de centrumhandelaars via de vzw extra ondersteund. In de zomer was er al de uitbreiding van de terrassen en de lichtshow op de kerk. In deze donkere winterperiode zetten we graag sterk in op licht. Maar ook volgend jaar gaan we samen met handelaars acties uitwerken, waar ook bezoekers en inwoners van kunnen genieten.’