Optiek Leen doet oogjes glinsteren met unieke etalagestukken van Geelse keramiste

U bent hier

GEEL, 15 juni 2022 - Bij Optiek Leen aan de Diestseweg - vlakbij de Markt - in Geel staren passanten dezer dagen opvallend langer naar de etalage. Zaakvoerder Leen Van Gorp ging een samenwerking aan met Astrid De Deyne, grafisch designer en sinds enkele jaren keramiste. De brilmonturen in de vitrine rusten sinds enkele dagen op unieke vaasjes, flesjes en andere kunstig gedraaide voorwerpen. De combinatie is een streling voor het oog.

“Ik hoor regelmatig ‘oh’s’ en ‘ah’s van mensen die langslopen. Zeker nu de deur openstaat met de zomerse temperaturen”, zegt Leen Van Gorp van Optiek Leen in Geel. “De unieke, handgemaakte stukken van Astrid De Deyne maken van onze etalage een echte blikvanger.”

 

Overname Optiek Vanderlinden

Leen Van Gorp is intussen twee jaar uitbater van de zaak. “In 2020 heb ik de toenmalige optiekzaak Vanderlinden overgenomen van Patrick Vanderlinden. Op 1 april om precies te zijn. Het onwezenlijke was dat de zaak toen verplicht gesloten was door de eerste coronagolf. Heel onwezenlijk, maar we hadden het nu eenmaal zo afgesproken. Sinds 2018 werkte ik al bij Patrick, met het oog op de geplande overname.”

Leen staat bijna twintig jaar in het vak als opticien/optometrist, een opleiding die ze volgde in Brussel. Ze deed ervaring op in enkele groeperingen van optiekzaken, maar voelde de drang om zelf aan het roer te staan van haar eigen winkel.

 

Elke bril uniek

“Optiek Vanderlinden was voor mij een perfecte match. Ik kon me direct vinden in de merken, de stijl en de service die hier al aangeboden werd. Vandaag zie ik nog altijd dat hele families – ouders, kinderen, neven en nichten – hier vaste klant zijn. Een bril is hier altijd een uniek stuk dat op iemands maat gemaakt wordt, hierachter in het atelier.” Ondanks de grote ketens in het straatbeeld, blijft een zelfstandig opticien een bewuste en relevante keuze voor veel mensen. “We hebben van elke bril ook maar één stuk. Is die verkocht, kunnen we dezelfde bril niet zomaar terug in de etalage leggen. Voor elke klant is er een unieke bril dus.” Bij de optiek werken momenteel vier mensen.

Om klanten rustig te laten wennen aan een nieuwe uitbater, creëerde Reejeel, het ontwerpbureau van Astrid De Deyne, destijds een logo dat een zachte overgang vormde naar een nieuwe huisstijl. “We zorgden voor herkenning tussen de twee logo’s, door de vormen van Vanderlinden te gebruiken in het nieuwe logo. We hebben ze ook een tijdje naast elkaar gebruikt. Zo konden we – visueel – Optiek Vanderlinden zachtjesaan tot Optiek Leen doen uitgroeien”, verduidelijkt Astrid.

De stijl van Astrid De Deyne is subtiel en herkenbaar. “Ik ben bij haar terechtgekomen door logo’s die me aanspraken: ze bleken telkens van de hand van Astrid”, lacht Leen.

 

Fijne en unieke vaasjes

Naast haar grafisch werk zocht Astrid enkele jaren geleden een extra uitlaatklep voor haar creativiteit. “Veel draait bij mij om stijl en mooie dingen om naar te kijken. Dat kan ik perfect toepassen in keramiek en porselein, omdat ik daar met mijn handen aan kan werken.” Astrid studeert eind deze maand af aan de keramiekafdeling van de Kunstacademie van Geel, en gaat nog twee jaar specialiseren. “Vroeger als kind was ik al heel veel creatief bezig. Als ik als kind op vakantie was in Frankrijk, ging ik slakkenhuisjes zoeken in het gras. Die lijmde ik dan op potjes. Ik had ook altijd wat met licht. Zo maakte ik zelf lichtarmatuurtjes”, herinnert Astrid zich.

Ze specialiseerde zich in porselein dat versierd is met kristalglazuren. “Ja, hier ben ik echt door gebeten. De chemie die hierrond hangt, is fantastisch. Je brengt het glazuur aan, en dan moet je het loslaten. De natuur doet verder haar werk in de oven. Het is altijd een soort van experiment, waarbij je soms versteld staat van het eindresultaat.” Op de vaasjes, schaaltjes en flessen zie je ronde kristallen – groot en klein – die soms aan kleine citroenschijfjes doen denken. Het geeft een verrassende dynamiek en opvallende finesse.

 

Persoonlijke, unieke vaasje en brillen

De brillencollectie bij Optiek Leen is – net als het werk van Astrid – stijlvol, subtiel en met zorg uitgezocht. “Ook de manier waarop ze met haar zaak omgaat, en met klanten, daar herken ik mezelf heel erg in. De klant komt op de eerste plaats, niets is te veel. Alles wat ze doet, doet ze met zorg”, zegt Astrid lovend over Leen. Net als elke bril in de zaak is ook elk vaasje van Astrid uniek. De subtiele rondingen van de vaasjes worden gebruikt om de brillen op te presenteren, en de combinatie werkt wonderwel goed.

Passanten kunnen nog tot en met juni genieten van de porseleinen voorwerpen van de hand van Astrid De Deyne in de vitrine bij Optiek Leen. Naast het werk in de etalage kan je in exporuimte De Halle in Geel creatief werk van Astrid zien, op de tentoonstelling van de afstudeerprojecten van de Geelse Kunstacademie, van 17 tot en met 20 juni 2022.